Tarife Consultanta Accesare Fonduri Nerambursabile

Fondurile Nerambursabile am sa le clasific in modul urmator:

1 Guvernamentale

2 Europene

3 Grant-uri Private

Fiecare din aceste categorii se imparte sa randul in subcategorii si sub-sub-categorii, mai ales cele la nivel european

Exista linii de finantare pentru ONG-uri, Companii, Antreprenori, Fermieri, Persoane Fizice autorizare, practic pentru oricine si pentru orice. Trebuie doar sa ai un plan, o viziune si cu siguranta gasim si finantare pentru aceasta.

Pentru o mai buna intelegere/vizualizare a acestora vizitati calendarul de pe Finantare.ro – un portal care mi-a placut si care a fost foarte accesat, pract chiar principala sursa de informare la momentul in care au demarat proiectul … daca vizitati arhiva gasiti niste materiale foarte faine plus ghiduri si instrumente. Probabil odata cu suspendarea POSDRU si altor linii au aparut multi reclamanti si au cam lasat site-ul in deriva, desi potential chiar exista si sper sa il valorifice pe viitor.

Ok, aceasta pagina nu e vre-un review al site-ului mentionat mai sus, sigur esti aici pentru TARIFE

Ei bine, Tarifele se Negociaza…

Fiecare program sau linie de finantare are o estimare pentru costurile de management si consultanta. Aceste costuri, evident, difera de la un program si linie de finantare la altul, in functie de foarte multe criterii pe care finantatorul de are in vedere.

Accesarea de fonduri nerambursabile este destinata in primul rand celor care au experienta, au un istoric, stiu ce trebuie sa faca si au si resursele sa implementeze ceea ce si-au propus. Nu o sa “castigati” niciodata fonduri nerambursabile din postura de aplicant la un grant sau program fara a avea pus la punct un proiect pana la cel mai mic detaliu.

Daca aveti de-a face cu asa zisi “consultanti” care spun ca va fac ei ” actele ” si castigati 100% fara sa stea cu voi sa discute pana si cel mai mic detaliu, ei bine atunci sa stiti ca aveti de-a face cu niste impostori/sharlatani care bineinteles ca va vor cere banii in avans, poate chiar va vor da o documentatie [cel mai probabil de la alte priecte sau copiata de pe undeva ] si La revedere! va lasa cu ochii in soare.

Pe de alta parte, daca lucrati cu un consultant serios atunci sa nu va mire faptul ca sunteti sunati chiar la ore foarte tarzii pentru chestii ce tin de munca sa. Un consultant pe bune nu va cere avans decat un procent de 10/20% maxim din onorariul sau [Atentie!, onorariul nu poate depasi acel procent din costurile de management , deci daca unui proiect ii sunt alocate 10% costuri de management atunci constultantul va poate cere in faza de intocmire a documentatiei 1% din valuarea proiectului], iar restul onorariului va fi platit conform unui calendar bine stabilit si in functie de succesul pe care il are in intocmirea documentatiei si implementarea proiectului.

Pe scurt, foarte pe scurt

Doua sfaturi:
1. NU lucrati cu consultanti care Nu fac si implementare

2. Nu platiti in avans consultantii

Tarifele pe care le practic eu [ pentru proiectele la care lucrez independent, dar si in parteneriate cu firme de consultanta ]

10% din Onorariu [pe care il negociem] pentru Elaborarea documentatiei

90% din Onorariu [pe care il negociem] pentru Implementare

Fiecare din aceste etape impartindu-se mai departe in actiuni esalonate si obiective bine planificare

Mult succes

Raspund cu placere tuturor mesajelor de pe linkedin.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s