Supravetuire | 14. IN SUS

14. IN SUS

14.1. Înainte de a te căţăra

14.2. Cum ajungi mai sus? Caţără-te, Prizele pentru mâini, Reazemele pentru picioare, Printr-un horn, Bătrânii, Copiii, într-un copac, Pe o scară, Pe un stâlp, Pe o clădire, La munte

14.3. Ajută-te la căţărare cu: O scară, O frânghie, Asigurarea cu frânghie, Căţărarea pe frânghie

14.4.Urcă-te Din apă pe mal, Din apă într-o barcă, Cum ridici din apă un om epuizat, Din apă pe malul de gheaţă, Sari

14.5. În subteran Pericole, Siguranţa în subteran, După accident

Senzaţia de mult prea jos poate apărea în orice loc, oricând eşti silit să ajungi mai sus – ca să scapi cu viaţă. De exemplu, ca să te fereşti de un taur furios, sau de incendiul izbucnit undeva mai jos în clădire, sau de un val de apă care năvăleşte pe valea în care te afli.

Şi, indiferent că mai sus înseamnă să te repezi pe capota unui automobil, sau să te caţări înapoi pe gheaţa de pe care ai căzut în apă, sau să ajungi într-un copac deasupra apelor învolburate – problema e aceeaşi:

Cum saa faci tu – care poate eşti obez, gravidă, în costum de gală sau în capot (ba poate chiar şi cu copiii plângând alături) – să ajungi mai sus, în siguranţă?

14.1. ÎNAINTE DE A TE CĂŢĂRA

Dacă mai ai timp:

* Scoate-ţi hainele lungi, care ar putea împiedica mişcarea genunchilor;

* Scoate-ţi haina – dacă e strânsă pe corp sau la subţiori şi ar putea împiedica mişcarea braţelor;

* Nu arunca şi nu renunţa la haine sau la pantofi. Hainele scoase trebuie înfăşurate şi înnodate peste brâu. Încălţămintea scoasă se bagă în buzunarele hainei;

* Scoate-ţi ceasul de la mână şi bagă-1 în buzunar;

* Dacă poţi vedea fără ochelari, scoate-i şi bagă-i în buzunar;

* Suflecă crăcii pantalonilor până la genunchi;

* Suflecă poalele rochiei până deasupra şoldurilor;

* Goleşte buzunarele laterale ale pantalonilor;

* Pe un teren cu suprafaţa umedă, unsuroasă sau îngheţată umblă şi caţără-te cu picioarele încălţate numai în ciorapi;

* Lipeşte bucăţi ori fâşii de plasture pe tălpi;

* Curaatxă şi răzuieşte noroiul de pe tălpile încălţămintei;

* Poartă mănuşi când prizele de care te agăţi sau reazemel sunt acoperite cu zăpadă.

agăţi sau reazemele de care te sprijini

14.2. CUM AJUNGI MAI SUS?

Caţără-te: mişcările corecte pentru ridicare sunt numai pe verticală. De aceea mâinile şi picioarele vor apăsa pe suprafeţele de sprijin şi de agăţare doar vertical, în jos.

NU te lipi de perete, scară sau teren. Multora însă le e frică să se îndepărteze de suprafaţa solidă. Dar un om lipit de perete alunecă şi cade mai uşor, din cauza forţei mai mari cu care apasă picioarele pe reazeme (compară forţele P şi P’- vezi paralelogramele forţelor din fig. 14.1). În plus, poziţia lipită de perete împiedică mişcarea normală şi reduce câmpul vizual.

14.1. Mecanica căţărării

Stai cât mai vertical. Respectă regula celor 3 puncte de contact permanent cu peretele sau cu panta (o mână şi două picioare sau două mâini şi un picior).

Când cauţi ceva de care să te agăţi cu mâna, NU te întinde prea mult. Dacă priza apucată este prea sus, corpul e nevoit să se extindă şi să se lipească de perete sau de stâncă. Pentru a nu ajunge în această situaţie nefavorabilă, ridică-te folosind mai mult picioarele.

Priveşte mereu la picioare – dar nu mai jos de ele.

Foloseşte cât mai puţin genunchii. Din când în când coboară braţele, ca să mai circule sângele prin ele. Dacă piciorul începe să tremure sau să zvâcnească din cauza oboselii – descarcă-1, ia-l de pe sprijin şi lasă-1 să atârne liber câteva clipe.

Căţărarea pe un perete sau o stâncă trebuie să se facă pe linia de cea mai mare pantă. In timpul mişcării centrul de greutate al corpului se află în afara punctelor de sprijin, iar în timpul odihnei – în interiorul perimetrului acestora.

Dacă desprinzi sau scapi ceva – strigă spre cei de jos. Oricine se află dedesubt va trebui să se ferească şi să-şi apere creştetul capului, acoperindu-1 cu braţele încrucişate.

Prizele pentru mâini (fig. 14.2). Dacă locurile de care te poţi agăţa cu mâinile, sunt prea mici, va trebui mai întâi să le cureţi şi să le lăţeşti cu degetele, cu rjila de unghii, cu muchia pieptenului, cu o piatră ascuţită sau o batistă.

Înainte de a-ţi lăsa greutatea pe priza de mână sau de picior, încearcă-i rezistenţa printr-o zgâlţâială ori plesnitură. Ascultă. Dacă nu sună şi nu pare a fi putredă, crăpată sau slăbită – foloseşte-o cu grijă, apăsând şi trăgând de ea în jos, NU în afară, n-o smulge.

– Pipăie peste muchii (ca şi când te-ai căţăra pe o scară).

– Pipăie sub muchii (ca şi când ai trage un sertar).

– Pipăie în jurul muchiilor (ca şi când ai trage de o uşă turnantă).

– Apasă în jos cu podul palmei.

– Pipăie înăuntrul oricărei deschideri sau găuri înguste, apoi bagă mâna şi strânge pumnul ca să te prinzi (imită gestul maimuţei, care poate scoate o labă întinsă printre gratiile cuştii ca să apuce o nucă sau o banană, dar nu o mai poate retrage – căci pumnul a devenit mai mare decât spaţiul dintre gratii).

La fel, verifică totdeauna sprijinele oferite de: arbuşti, buturugi, rădăcini aflate la suprafaţa solului, tufăriş sau colţuri de stâncă.

Reazemele pentru picioare – foloseşte orice ieşitură sau suprafaţă pe care poţi sprijini marginea tălpii pantofului – de exemplu: cărămizi, console pentru ţevi, muşchi de copac sau alte asperităţi. Dacă peretele are o despicătură verticală, înfige în ea bombeul rotind mai întâi glezna ca să pătrundă acolo pantoful, apoi îndreaptă glezna. Pentru eliberarea pantofului – procedează invers.

Dacă ieşitura din perete este prea mică pentru a putea sprijini talpa, agaţă de ea un inel sau o buclă realizată dintr-o curea, o cravată sau şireturi înnodate, în care să intre laba piciorului sau pantoful (ca în scara şeii de călărie).

14.2. Prize pentru mâini

14.3. Căţărarea prin horn

14.4. Căţărarea sau coborârea pe faţada unei clădiri – siliţi de un incendiu, o inundaţie

Printr-un horn – adică printre doi pereţi verticali suficient de apropiaţi – un coridor îngust sau un coş. Căţărarea se face împingând tare cu spatele într-un perete (un sens) şi cu picioarele în celălalt perete (sensul opus). Apoi apasă mâinile pe perete (lângă fese) şi sprijină-te în ele ca să împingi corpul în sus (fig. 14.3). Totodată ridică pe rând tălpile pentru a păstra poziţia picioarelor faţă de trunchi şi a menţine forţa necesară de apăsare şi frecare cu peretele. Sau ţine un picior (talpă) pe peretele din faţă şi adu celălalt picior sub şezut, pentru a uşura ridicarea trunchiului. Schimbă pe rând picioarele între ele.

Când cei doi pereţi sunt foarte apropiaţi, sprijină-te pe genunchi, nu pe tălpi. Dacă mai sus pereţii se depărtează, rămâi pe acela care ţi se pare mai accesibil pentru continuarea urcuşului.

Bătrânii – nu trebuie să se apuce de un urcuş decât în caz de absolută necesitate şi atunci o vor face numai până la o înălţime minimă necesară de siguranţă. Ei vor fi traşi sau împinşi de oameni valizi (fig. 14.4). Odată ajunşi la un nivel minim de siguranţă, ei vor sta şi aştepta acolo sosirea Salvării, a ajutoarelor, după ce li s-a amenajat locul respectiv pentru a avea un minim de confort, chiar dacă alţii mai tineri se vor căţăra mai sus.

Bătrânii vor fi ajutaţi la urcuş cu orice mijloc disponibil: ochiuri de sfoară, curele pe care să-şi sprijine picioarele şi mâinile (acestea vor fi utile şi celor care ajută); dar şi prin ridicarea sau împingerea lor de către ajutoare, prin forţa muşchilor.

Atenţie: bătrânii au tendinţa să renunţe, să dea drumul pe neaşteptate şi să cadă brusc, cu toată greutatea, peste cei care îi ajută şi sprijină.

Cum îl ajuţi dacă eşti mai jos ca el: ţine-i, condu-i, aşează-i şi fixează- i picioarele sau tălpile persoanei vârstnice pe suprafaţa de sprijin, împingând-o şi ridicând-o tot timpul. Susţine-i greutatea corpului pe corpul şi umerii tăi. Dar convinge-te mereu, la timp, că tu însuţi ai ceva solid pe care să te sprijini şi să te agăţi. Pe măsură ce persoana în vârstă ajunge mai sus, ajutoarele de sub ea se vor căţăra şi ele, în aşa fel încât să o poată mereu împinge şi ridica, nelăsând greul celor de deasupra.

Cum îl ajuţi dacă eşti deasupra lui: trage şi ridică persoana în vârstă, apucând-o mai întâi de mâini, apoi de coate, apoi de subţiori. Convinge-te şi reasigură-te mereu că nu vei cădea – dacă brusc se lasă moale şi îţi rămâne agăţată de mâini cu toată greutatea. Prinderea cea mai rezistentă la tracţiune este agăţarea reciprocă de încheieturile mâinilor.

Când vârstnicul ajunge cu pieptul la nivelul unei scări sau platforme, propteşte-i coatele pe ea şi ţine-i-le bine fixate acolo. În continuare încearcă să-i apuci o gleznă, eventual cu un laţ – improvizat dintr-o curea, o cravată, o cămaşă – apoi trage-i sus picioarele până ce corpul îi ajunge orizontal şi-l poţi rostogoli pe platformă. Fii pregătit şi asigură-te mereu pentru cazul în care bătrânul dă drumul brusc la priză şi cade, să nu te tragă şi pe tine cu el.

După ce l-ai depus şi zace pe platformă, asigură sau ancorează vârstnicul (probabil şocat şi incapabil să priceapă în ce situaţie se află) încât să nu poată cădea, prin legarea lui cu o curea sau o cârpă de un cârlig, o ţeava ori o ieşitură. Dă-i primul ajutor pentru şoc (vezi la #19.2).

Copiii – sunt ceva mai uşor de ridicat. Pot fi traşi de sus, sau împinşi de jos -fără mari eforturi.

Dacă e mai măricel, apucă-1 de braţe, mâini, piept, şolduri sau coapse (picioarele se sprijină pe reazeme). Sau, copilul se poate agăţa cu mâinile de prize, în timp ce de jos îl sprijini cu genunchiul. Sau, sprijină-te bine pe picioarele tale, apucă-1 cu o mână între picioarele lui, apoi ridică-1.

Dacă nu-l mai poţi împinge de jos, lasă copilul să se ţină singur – cu picioarele bine sprijinite şi agăţat cu mâinile (verifică siguranţa prizelor) – iar tu caţără-te pe lângă el până ajungi deasupra lui într-o poziţie mai convenabilă – de unde să-l poţi apuca şi ridica sau trage în sus.

Păstrează-ţi calmul. Încurajează-l, încântă-te cu voce tare, de exemplu „ce bine ne-am căţărat împreună”. Chiar dacă ţi-e frică, bravează şi nu lăsa copilul să vadă sau să simtă gravitatea pericolului. Dacă e prea slab, prea mic sau speriat, întoarce-1 cu faţa spre pieptul tău şi încolăceşte-i braţele în jurul gâtului tău. Când urci, susţine-1 cu şoldul sau cu coapsa. Dar metoda aceasta este aşa de incomodă încât nu o poţi folosi decât pe distanţe sau perioade foarte scurte.

Un copil foarte mic, un sugar, va fi băgat într-o haină, un şal, o pătură, o plasă sau o faţă de pernă – pe care o găseşti sau o improvizezi la repezeală şi o agăţi ca o desagă pe spate, pe umăr sau de gât (fig. 14.5). Verifică dacă poate respira şi nu va fi strivit, sau dacă poate cădea.

14.5. Cum se cară un copil

Într-un copac – nu totdeauna poţi ajunge la primele crengi. Ce-i de făcut?

  1. Caţără-te pe trunchi – dacă este înclinat sau scoarţa are crăpături, inele, paraziţi, scorburi, iederă.

  2. Improvizează o scară lângă trunchi.

  3. Ia-ţi avânt şi sari spre cea mai joasă creangă. Dacă reuşeşti să o apuci, aruncă o mână peste cealaltă şi leagănă-te până aduci picioarele să se sprijine pe trunchi, să se ridice şi să se agate cu gleznele de aceeaşi creangă. Apoi, munceşte-te să ajungi cu picioarele deasupra crengii.

Dacă trebuie saa te caţări şi mai sus: alege crengile cele mai groase; apucă ori calcă la rădăcina lor;a/en/ie să nu ţi se înţepenească piciorul de tot într-o despicătură ascuţită; verifică să nu te prinzi sau să nu te sprijini de vreo ramură putredă.

Nucile de cocos cresc în vârful palmierului (vezi şi #16). Trunchiul acestuia este subţire şi alunecos, adică e greu să te caţări pe el. Încearcă să dobori nucile aruncând cu pietre. Sau caută un palmier mai mic, cu trunchiul înclinat, pe care să te poţi căţăra.

Pentru copacii mai mari foloseşte un „colac de căţărare”, adică un inel, o buclă sau o centură dintr-o curea, funie, haine – încins larg în jurul trunchiului.

Adu colacul pe trunchi la înălţimea taliei, apoi urcă-te pe el cu ambele picioare – sigur n-o să cadă şi n-o să alunece în jos.

– Sprijină-te pe colac, ridică-te şi întinde-te cât mai sus după o priză;

– îmbrăţişează sirâns copacul cu mâinile şi pieptul, descarcă picioarele;

– Agaţă colacul cu vârful labelor şi trage-1 în sus – îndoind genunchii (şi coatele);

– Calcă din nou pe colac – apoi întinde-te după o nouă priză pentru mâini;

– Ridică colacul cu vârful picioarelor etc. Şi tot aşa până sus – la nucile de cocos. La coborâre procedezi invers.

Pe o scară:

Rigidă: apucă treptele, nu stâlpii laterali. Dacă se poate, cineva să stea jos lângă picioarele scării pentru a le asigura contra alunecării.

Din frânghie: încrucişează mâinile în spatele scării şi apucă-te de frânghiile verticale, laterale – treptele pot să se rupă. Calcă pe trepte la fel cum ai face la o scară obişnuită, rigidă. Din când în când îndoaie braţele la spate, pentru odihnă.

Din sârmă: apucă treptele din spate, cu palmele spre tine. Dacă scara atârnă în gol, un picior va călca normal, iar celălalt prin spatele scării, cu călcâiul pe treaptă. Dacă scara este lipită de un perete, tălpile vor călca normal pe trepte, din faţă, dar în aşa fel încât să depărteze treptele de cablurile verticale, laterale.

Pe un stâlp, un pilon sau o schelă -în multe privinţe urcuşul este asemănător căţăratului pe o scară, doar că panta este mai abruptă. Niturile, consolele, flanşele constituie şi ele reazeme bune pentru picioare, alături de grinzile, traversele sau contravântuirile evident folositoare.

Pe o clădire:

– Deschide ferestrele, spărgând dacă e nevoie geamul cu poşeta sau pumnul (vezi #3). Loveşte direct, perpendicular. Cu mâna şi cotul celălalt te agăţi şi te ţii de rama ferestrei.

– Caţără-te pe burlanele pentru scurgerea apei de ploaie, încălecându-le şi strângându-le cu genunchii, înfigând vârful labei piciorului între burlan şi perete. Împinge în JOS, nu în afară. Dar mai întâi verifică soliditatea fiecărui tronson de burlan prin scuturare etc.

– Cablul de la paratrăsnet: verifică-1 prin tragere şi scuturare; foloseşte consolele şi sprijinele existente; nu-l trage în afară.

– Pe un acoperiş din ţigle se merge mai bine în ciorapi. „Aşează-te” pe un picior, cu laba piciorului îndoită în spate, şi apăsa în jos cu mâinile. Pulpa de sub tine se lăţeşte şi aderă ca un cauciuc. Dar stai cu corpul vertical. Caută să foloseşti orice sprijin pentru mâini: coama acoperişului, antene TV, sau diverse găuri. O ultimă soluţie: smulge câteva ţigle şi agaţă-te de scheletul din lemn pe care îl găseşti dedesubt.

– Cum te caţări pe o cornişă, o bordură, un pervaz sau o balustradă: trage-te în sus cu braţele, aruncă coatele peste sprijinul găsit, balansează şi saltă picioarele peste zidărie, împinge în jos cu mâinile pentru a ridica corpul, aruncă genunchiul sau laba piciorului deasupra obstacolului – şi apoi îndreaptă corpul la verticală.

Atenţie la zidăria care începe să se crape, sa se fărâmiţeze, să pleznească şi chiar să se prăbuşească atunci când o încarci. Dacă poţi, lasă greutatea corpului să stea pe picioare.

La munte: vezi #13.6.

14.3. AJUTĂ-TE LA CĂŢĂRARE CU:

O scară – din două scări mai scurte fă una mai lungă. Leagă-le împreună cu pice fel de sfoară sau sârmă găseşti. De exemplu, cu două scări de câte 2,5 m. se Date face una de 3,5-4 m, suficientă ca să ajungi la primul etaj sau în beci.

Cele două scări trebuie suprapuse şi legate una de alta pe o lungime de aproximativ 1 m. O scară lungă va fi manipulată mai bine de doi oameni.

Ar fi bine să ancorezi capătul de sus al scării prin legare de un reazem etc. Verifică bine şi sprijinirea capătului de jos al scării. Asigură-1 contra alunecării prin ancorare, împănare sau legare.

Nu trânti scara.

O frânghie (vezi #12.8). Şansele de a găsi o funie tocmai când ai nevoie de ea sunt minime. De obicei trebuie să improvizezi ceva. Înainte de întrebuinţare, verifică-i rezistenţa: pune un capăt al ei pe duşumea şi urcă-te cu piciorul pe el, apoi trage cu toată forţa de celălalt capăt, mai ales de noduri. În mod normal o coardă de alpinism care a suportat 7-8 căzături ale căţărătorului se scoate din uz.

Pentru îmbinarea a două frânghii se folosesc nodurile din fig. 14.6. Atenţie: întreaga frânghie are rezistenţa egală cu a celei mai slabe componente ( bucată de sfoară sau nod).

O frânghie poate fi folosită la căţărare în două feluri:

– la asigurare (căţărare pe perete CU frânghia);

– căţărare în mâini, PE frânghie.

Asigurarea cu o frânghie – primul om din grup se caţără pe perete cu forţe proprii (neasigurat). El trebuie să fie persoana cea mai pricepută, mai puternică, mai agilă sau mai rezistentă, cu nervii tari. Acesta va căra atât capătul frânghiei principale lungi (A), cât şi o bucată mai scurtă (B), ambele legate de talie.

La primul loc sau platformă pe care o găseşte, bună pentru adunarea grupului, eventual şi la o înălţime suficient de mare deasupra nivelului periculos, înaintaşul va căuta ceva solid de care să se poată ancora: o clanţă de uşă, o fereastră, un pinten de stâncă, un copac, o bară, sau o ţeavaa. El îşi va lega talia de acest reazem cu funia scurtă. Chiar dacă nu descoperă un reazem convenabil de care să se ancoreze, primul căţărător trebuie să caute şi să găsească totuşi un sprijin, un prag, o stâncă, o ramă de fereastră sau un gard în care să-şi poată înfige zdravăn călcâiele – spre a putea asigura de sus, cu frânghia A întinsă, pe cei ce urmează.

Dacă funia principală A nu este suficient de lungă ca să poată fi şi trecută peste spatele celui de sus, şi apucată de persoanele rămasejos, ea trebuie prelungită pe loc cu o curea, un pantalon etc. În timpul ascensiunii, primul căţărător trebuie să verifice şi drumul pe care îl parcurge frânghia lungă A. Ea nu trebuie să se agate de cioturi, stânci sau de picioarele celor de jos şi eventual să-l împiedice la căţărare ori să-l dezechilibreze. Nici să se frece de pietre ascuţite.

Persoana următoare care urcă de jos îşi leagă coada funiei lungi fie direct de talie sau la subţiori cu un nod, fie prin intermediul unei alte bucăţi de frânghie, curea sau centură mai scurtă C. Apoi va începe să se caţăre pe perete cu propriile forţe, urmând aproximativ acelaşi drum şi folosind aceeaşi tehnică pe care le-a văzut la cel dinainte. În acelaşi timp, persoana de sus (bine ancorată) trage mereu şi uşor de capătul funiei principale A, trecută peste spatele său – ca şi cum s-ar şterge cu un prosop (fig. 14.7). În felul acesta:

– Frânghia principală A, mereu întinsă, constituie o asigurare permanentă de sus pentru cel care se caţără pe perete prin forţele proprii.

– Dacă cel care se caţără alunecă şi cade, el rămâne agăţat de funia principală A; corpul celui de sus funcţionează ca un amortizor de şoc.

– Dacă frânghia principală A este ţinută mereu întinsă, când cel ce se caţără cade nu va apărea un şoc prea mare. În felul acesta se evită ruperea frânghiei sau strivirea celui asigurat.

– Dacă cel ce se caţără este slăbit ori neîndemânatic, el poate fi în continuu ajutat prin tragere în sus cu ajutorul frânghiei A.

– Oamenii nu se vor epuiza căţărându-se neergonomic (în mâini) pe frânghie. Când a doua persoană ajunge sus, pe platforma de regrupare, capătul frânghiei

A şi bucla C vor fi din nou coborâte pentru următorul căţărător. Acesta va proceda la fel cum a făcut al doilea: îşi potriveşte bucla C pe talie sau la subţiori, apoi începe să se caţăre – asigurat de cel de sus, care întinde mereu frânghia A.

14.6. Noduri pentru asigurare

14.7. Asigurarea eu o frânghie

În cazul în care sus există o persoană încă de la începutul situaţiei de criză, care-i poate ajuta pe cei de jos, prin coborârea unei frânghii A, e preferabil ca aceasta să aibă la capătul de jos deja făcut laţul sau prinsă centura C cu care se leagă cel de jos. În continuare cei doi vor proceda cum s-a arătat: cel de jos se caţără pe perete prin propriile forţe, iar cel de sus îl asigură, întinzând mereu frânghia A petrecută peste spate.

Vârstnicii nu se pot căţăra deloc singuri şi trebuie traşi sus cu funia A, bine legaţi peste piept, la subţiori – astfel încât să nu scape sau să alunece din legătură.

La fel vor fi traşi de sus şi copiii mari.

Un copil mic va fi luat în spate şi asigurat acolo de un adult – care se va căţăra asigurat de sus cu o frânghie.

Este de importanţă vitală ca nodurile să nu se desfacă singure. Mai bine faci un nod mare şi urât (înnodat încă odată – şi peste – şi pe sub) decât unul frumos

– care să producă accidente. Metoda de căţărare descrisă mai înainte poate fi folosită şi la munte, pe un mal stâncos sau pe o clădire.

Uneori înălţimea de urcat e mare şi nu poate fi parcursă toată dintr-o dată, fiind necesare câteva etape, de-a lungul a câtorva lungimi de frânghie. Cel ce se caţără primul (liber, neasigurat cu frânghie) va aduce de fiecare dată restul grupului la nivelul său.

Dacă frânghia este suficient de rezistentă, primul căţărător ar putea fi ajutat de o persoană de nădejde dintre cei rămaşi jos, care l asigure de jos – ţinând funia mereu uşor întinsă, trecută pe după spatele său, ca şi când s-ar şterge cu prosopul. Desigur că persoana de jos (care asigură) trebuie să fie şi ea legată de un reazem.

În cazul căderii căţărătorului, asigurarea de jos permite oprirea lui atârnat de frânghie fie pe platforma pe care stă persoana care asigură, fie mai jos de aceasta. În cazul al doilea, şocul suferit de persoana de jos când opreşte căderea celuilalt va fi foarte mare (o forţă aproximativ dublă faţă de greutatea celui căzut).

Pentru succesul acestei manevre trebuie ca:

– frânghia să nu fie nici prea întinsă, nici prea largă: să fie permanent dată de jos celui care se caţără, astfel încât acesta să nu fie tras de ea şi dezechilibrat pe spate;

– cel de jos să fie bine ancorat, suficient de solid şi cu reflexe bune, ca să poată j’face faţă şocului care apare în cazul căderii celui de deasupra.

În continuare cel căzut va trebui să se recaţere până la platforma de plecare

— în acest timp fiind tras în sus sau asigurat prin frânghie.

Dacă cel ce ar asigura manevrarea de jos a frânghiei nu se poate ancora bine şi riscă să fie aruncat în gol când persoana care urcă ar aluneca şi cădea – NU se face această asigurare de jos. Înaintaşul se caţără neasigurat. Cel de jos nu se va mai înfăşură cu frânghia, ci va avea grijă doar ca ea să „curgă” uşor în sus spre cel ce se caţără. De asemenea trebuie să fie atent ca funia, trasă eventual de cel care cade, să nu se agatxe şi să antreneze o altă persoană de pe platformă. În felul acesta, cel care cade nu va mai face alte victime.

Câteva sfaturi şi pentru cel care face asigurarea, frecându-şi coarda peste spate:

– Lasă-ţi mânecile jos – ca să eviţi rosăturile la braţe.

– Când asiguratul alunecă şi cade, adună iute spre burtă ambele mâini care ţin frânghia – ca să măreşti frecarea ei de corp.

Pentru a arunca funia în sus, sau peste un obstacol înalt: fă mai întâi un colac, înfăşurând funia în sensul acelor de ceas şi ţine-1 în mâna stângă. la cu mâna dreaptă 3 spire răsfirate. Ţinteşte şi aruncă aceste spire, după ce le pendulezi pe sub mână, lăsând colacul să se desfăşoare uşor din mâna stângă (vezi şi #12.8).

Dar, nu vă jucaţi cu aceste tehnici de căţărare. Ele trebuie învăţate din timp şi considerate ca o ultima şansă, pentru salvarea dintr-o situaţie critică. Nu pentru distracţia vilegiaturiştilor inconştienţi, la mare sau munte.

Căţărarea pe frânghie – pare multor oameni imposibil de făcut. De fapt o poate face oricine – dacă la ridicare foloseşte muşchii picioarelor, nu cei de la braţe. Iată cum:

Întinde mâinile cât mai sus, apucă frânghia şi rămâi atârnat de ea. Încrucişează picioarele, ridică genunchii, apucă şi strânge tare frânghia între genunchi, pulpe, glezne şi labele picioarelor. Îndreaptă genunchii, împingând cu picioarele -mâinile vor aluneca pe frânghie în sus. La capătul cursei genunchilor, apucă din nou frânghia strâns cu mâinile şi slăbeşte picioarele – vei rămâne atârnat în mâini. Ridică genunchii, îndoaie, apucă din nou frânghia cu picioarele ş.a.m.d. Învaţă şi exersează din timp!

O persoană mai neputincioasă care nu reuşeşte să se caţăre din cauză că nu poate prinde şi strânge frânghia cu picioarele, poate fi ajutată de un căţărător bun, solid. Cum: cel care dă ajutor va strânge pumnii în jurul frânghiei şi aceştia vor constitui un reazem, ca o treaptă pentru tălpile persoanei mai slabe, care nu va mai fi nevoită să strângă frânghia cu picioarele sale. Tot ce are de făcut căţărătorul neputincios este să-şi tragă în sus şi să îndoaie genunchii, după care sprijinindu-se cu tălpile pe pumnii celui de jos, se ridică folosind picioarele şi se agaţă cu mâinile mai sus pe frânghie ş.a.m.d. Cel care dă ajutor, se va căţăra sub persoana ajutată.

Dacă frânghia atârnă lipită pe un perete, de o stâncă sau de un trunchi de copac, atunci te caţări cu mâinile pe ea, iar picioarele merg sprijinindu-se pe reazemele de pe suprafaţa obstacolului, a peretelui.

O metodă de căţărare mai ştiinţifică utilizează 3 ochiuri din curea, coardă sau cablu electric, prinse pe frânghia principală cu noduri Prusik (alunecătoare) – vezi #12.9. Două dintre ochiuri (cele de jos) servesc ca sprijin pentru picioare, iar al treilea (de sus) susţine mijlocul căţărătorului, fig. 13.13 şi 12.14. Nodul alunecător se strânge în sarcină (când piciorul din ochiul respectiv apasă ori împinge), dar se slăbeşte şi poate fi tras în sus pe frânghie cu mâinile – când este descărcat. Ridicarea este realizată numai de picioare, mâinile servesc doar la tragerea în sus a nodurilor şi inelelor.

Metoda e sigură, dar înceată şi obositoare.

14.4. URCĂ-TE

Din apă – pe mal: inspiră adânc. Pluteşte cu corpul vertical (vezi la #6.6). Saltă-te scurt în sus, apoi scufundă-te cu o mişcare viguroasă. Cu o mişcare puternică de picioare (ca la înotul bras) împinge corpul (menţinut vertical) în sus pentru a-l arunca cât mai afară din apă. Apucă-te cu mâinile de prizele existente sau înfige-ţi coatele peste margine, bordură sau mal. Îndoaie corpul şi saltă un genunchi sus, lângă coate, apoi rostogoleşte-te lateral pe mal.

Un chei, un doc sau un mal din zidărie alunecoasă trebuie mai întâi privit şi analizat scurt, din apă. Caută pe el trepte, console din oţel, ieşituri din lemn, un cablu care atârnă sau o scară – pentru a te ajuta la căţărare.

Pe un mal înclinat şi noroios: saltă-te cât mai sus din apă printr-o împingere cu picioarele şi înfige degetele unei mâini cât mai sus în mal. Sprijină-te cu mâna cealaltă pe mal la nivelul taliei şi mai împinge o dată din picioare. Înfige şi vârfurile picioarelor în solul malului, pentru sprijin. Continuă să te caţări – trăgând de sus cu o mână şi împingând în jos cu cealaltă, la nivelul taliei.

O creangă ce atârnă în apă: pentru început apucă orice poţi din ea, apoi împinge-te în sus cu picioarele şi ajută-te cu mâinile – ca să ajungi să apuci o bucată mai groasă. Dacă în apă atârnau doar frunze, apucă-le şi apleacă treptat creanga, săltându-te mereu în sus prin împingere cu picioarele în apă, până ce reuşeşti să apuci ceva mai solid.

Din apă -într-o barcă (vezi #6.6):

a) înoată la prova (vârful) bărcii, agaţă-te de bordură, saltă-te cu forţă (printr-o succesiune de mişcări în sus şi în jos: plutire -ieşire scurtă din apă – scufundare – împingere puternică cu picioarele ş.a.m.d.) până ce ajungi cu pieptul deasupra, peste bordură. Apoi rostogoleşte-te înăuntru.

Sau:

b) Pe la pupa (coada) bărcii – agaţă-te şi sprijină-te pe cârmă, leagă o buclă de funie sau de curea de o proeminenţă a bordurii sau de un ochet şi bagă în ea un picior, folosind-o ca scară. În acest timp persoanele din barcă se vor deplasa spre bordul opus, pentru a menţine echilibrul.

c) într-o barcă pneumatică: caţără-te prin locul unde tubul inelar al bordului este mai gros. Agaţă-te şi sprijină-te lateral cu mâinile, împinge apa cu picioarele şi saltă pieptul apoi burta peste bordură. Apoi trage-te şi rostogoleşte-te înăuntru.

Cum ridici din apă un om epuizat: trage-i mâinile pe mal, debarcader sau plută, aşezându-le una peste alta. Caută-ţi lângă el un loc bun să stai în picioare. Apucă-i tare încheietura stângă cu mâna ta stângă, încheietura lui dreaptă cu mâna ta dreaptă şi lasă persoana să atârne în apa. Coboar-o şi ridic-o de câteva ori (îndoindu-ţi genunchii, NU trunchiul), apoi smulge-o în sus cu totul şi în acelaşi timp roteşte-te cu spatele la apă, astfel ca persoana ridicată să ajungă cu şezutul şi spatele pe mal şi cu faţa spre apă, lângă tine.

Dacă nu eşti suficient de puternic ca să o salţi singur pe mal, atunci trage-o sus până ce ajunge cu pieptul deasupra bordurii malului. Propteşte-i coatele pe mal şi las-o să se ţină singură. Apoi du-te lateral, trage-i picioarele sus şi ajut-o , să se rostogolească pe mal.

O persoană uşoară sau un copil poate fi ridicată pe mal sau în barcă apucând-o de încheieturi cu mâinile încrucişate. O ridici şi apoi o roteşti cu faţa spre apă -fără să mai fie nevoie să te răsuceşti şi tu. Dacă nu poţi sălta dintr-o dată persoana în barcă sau pe mal, atunci trage-o în sus până ajunge cu subţiorile deasupra bordurii. Propteşte-o cu braţele înăuntru, cu subţiorile sprijinite pe bordura căptuşită dinainte cu ceva moale, eventual haine – ca să n-o taie. Apoi apucă-i un picior şi trage-o înăuntru.

Din apă – pe malul de gheaţă – dacă gheaţa subţire s-a rupt sau spart, ori ai căzut de pe malul de gheaţă în râu, în lac, în canal sau în baltă, imediat:

– împinge tare în apă cu picioarele, în jos;

– încearcă să pluteşti şi să ieşi deasupra apei înainte ca hainele să se îmbibe cu apă;

– Apucă-te de mal sau de marginea gheţii;

– Loveşte sau împinge tare cu picioarele în apă, ca să ridici corpul deasupra malului sau deasupra gheţii;

– Desfă braţele peste gheaţă (măreşte cât poţi suprafaţa de sprijin pe gheaţă);

– Trage-te şi ieşi afară din apă.

Şansele tale de salvare scad proporţional cu creşterea timpului cât stai în apă şi cu cât te depărtezi mai mult de marginea gheţii sau de locul unde ai căzut.

Nu renunţa dacă gheaţa cedează şi crapă din nou. Continuă să încerci. Mai dă odată din picioare ca să ieşi afară din apă pe gheaţă, întinde din nou braţele.

* Cum salvezi o persoană căzută de pe gheaţă în apă: nu te apropia de victimă (vezi şi #6.10). Dă-i indicaţii şi sfaturi ţipând de la distanţă. Încearcă să ajungi la victimă cu o prăjină, o creangă, o scară sau o bicicletă întinsă pe gheaţă (fig. 14.8), sau trimite-i prin lunecare o piatră sau o patină legată de o funie, de o coardă sau de fulare înnodate. Se poate încerca şi alcătuirea unui lanţ de oameni întinşi pe gheaţă, care să alunece spre victimă, agăţaţi unul de altul cu mâinile de picioarele celui din faţă. Cel mai înaintat va încerca să dea victimei un ochi de funie sau de curea, de care aceasta să se agate. Apoi tot lanţul de oameni va trage funia sau cureaua şi victima agăţată de ea, retrăgându-se târâş.

Atenţie: dacă gheaţa începe să scârţâie sau să crape, trebuie să vă opriţi şi să încercaţi altceva.

Sari – pe sau peste un obstacol:

* Mobil – de exemplu pe capota unui automobil care încearcă să te calce sau să te lovească, la o trecere pentru pietoni (fig. 14.9). Săritura îţi poate salva picioarele sau chiar viaţa.

14.8. Salvarea celui căzut de pe gheaţă în apă

14.9. Sari pe maşină

Poţi sări numai dacă maşina frânează. Sari pe capotă – cât mai iute. Viteza de reacţie este hotărâtoare. Alte reguli nu ar mai fi, căci situaţiile sunt foarte variate (vezi şi la #11).

Poţi sări în stilul „foarfecă” (de la atletism) şi să aterizezi pe maşină cu şezutul (amortizor natural). Atenţie la cap şi la genunchi – acestea sunt punctele mai vulnerabile.

Sau, poţi sări ca la jocul „capra”, sprijinind mâinile pe capotă şi ţinând picioarele depărtate, ceea ce le fereşte de lovitura botului maşinii.

* Fix sau solid -nu te agăţa de el doar cu mâinile, ci sari astfel încât să ajungi şi cu picioarele pe un reazem. Nu încerca să ajungi dintr-o dată până sus pe coama unui zid, dacă are pe ea cioburi de sticlă, sârmă ghimpată ori ţepi (afară de cazul în care poţi apuca ţepii). Agaţă-te cu degetele pe muchia coamei, sub sau lângă vârfurile tăietoare. Apoi saltă picioarele sus. Pune un picior cu toată talpa pe coamă apoi saltă-ţi întregul corp, sprijinindu-te în mâini şi pe talpă, printre ţepi. În continuare restabileşte poziţia normală a corpului.

Cum poţi afla dacă gardul sau sârma electrocutează:

– Există animale sau păsări moarte la baza gardului ori a zidului?

– Sârma e montată pe izolatori?

– Pe timp de umezeală, ploaie sau furtună sar scântei din el?

– Plesneşte sau atinge scurt sârma cu vârful proeminent al pumnului (rădăcina degetului). Datorită duratei scurte a contactului, chiar dacă în sârmă circulă curent vei simţi numai o uşoară zgâlţâială (vezi şi la #19.6).

* Dacă nu descoperi reazeme pentru picioare, sari ca să te agăţi cu mâinile. Apoi balansează-te şi ridică sau dă-ţi picioarele peste cap – până vei putea urca mai departe.

* Dacă mai ai la dispoziţie câteva secunde şi nu vezi nici o priză pentru mâini sau picioare până la o înălţime de câţiva metri, improvizează iute o scară din lemne, buturugi, pietre, cărbuni, cartofi, fiare vechi, mobile, cărţi, orice.

14.5. ÎN SUBTERAN (vezi #3.8, #6.5 şi #9)

Pericole: când eşti într-o peşteră, într-un puţ, într-un tunel, într-o canalizare, o galerie de mină sau de metrou şi te ameninţă o inundaţie, caţără-te pe o platformă înaltă, deasupra pericolului, mai sus de nivelul posibil al apei. La fel (preventiv) trebuie să procedezi şi când eşti blocat în subteran împreună cii o persoană rănită, sau te-ai rătăcit şi nivelul apei ar putea să crească înainte de sosirea salvatorilor.

La căţărare se folosesc principiile şi metodele arătate mai înainte.

Nu-txi pierde cumpătul şi curajul.

Să nu te surprindă zgomotul făcut de apă: picurare, prăvălire, gâlgâire. Sunetele din subteran pot deveni apăsătoare. Staţi grupaţi. La intrarea într-o zonă mai întunecoasă opreşte-te un timp – pentru a lăsa ochii să se adapteze la beznă. Când te deplasezi – nu ţipa; dar când stai pe loc, poţi să ţipi ca să-ţi descarci nervii.

Economiseşte cât mai mult bateria lanternei sau torţa, stingând-o. Priveşte cât mai des înapoi pentru a memora aspectul drumului – văzut în sens invers.

Drumul parcurs trebuie marcat (adu-ţi aminte de firul Ariadnei, din Labirint) ca să indice direcţia drumului înapoi. Sunt diverse posibilităţi: presară pe drum semne, marcaje, săgeţi – din hârtie, carton, funingine, zgârieturi, picături de ceară pe sol, bucăţi de sfoară, de cârpă sau sârmă etc.

Marchează locul prin care intri într-o încăpere mai mare.

Când mergi prin sau de-a lungul unei ape subterane – nu te grăbi. Urmează cursul apei. Fii gata să înoţi dacă solul, fundul pârâului sau al băltoacei se termină brusc; adeseori el se adânceşte pe neaşteptate. Nu căuta să eviţi intrarea în apă; ocoleşte-o numai dacă drumul pe alături este mai uşor de parcurs.

Din cauza întunericului şi a noroiului de pe pietre este nevoie de o precauţie şi mai mare decât în alte situaţii. Zonele cu stalactite dintr-o peşteră sunt deosebit de alunecoase. La urcuş, pentru creşterea aderenţei mergi încălţat doar cu ciorapi curaţi (chiar uzi), căci încălţămintea cu talpă de cauciuc alunecă.

Stalagmitele (stalactite care cresc în sus) sunt foarte bune pentru ancorarea frânghiilor şi constituie prize de mână sau reazeme pentru picior. Încearcă să nu faci stricăciuni în peşterile cu formaţiuni geologice frumoase: nu năclăi totul cu funingine, nu rupe şi nu sparge stalactitele, nu zgâria pereţii – încearcă să-ţi rezolvi problemele prin metode neagresive.

Siguranţa în subteran: dacă vrei să intri şi să cercetezi peşteri, mine părăsite, puţuri – şi nu ai experienţa sau cunoştinţele necesare ca să previi accidentele -înscrie-te mai întâi la un club de speologie.

Pentru o expediţie subterană ia totdeauna la tine, în afara echipamentului turistic obişnuit: hrană, haine călduroase, căşti de protecţie, cizme de cauciuc cu tălpi antiderapante, lămpi bune, torţe, lumânări de rezervă, chibrituri de rezervă, baterii, carbid de rezervă.

Pentru explorarea unei peşteri este nevoie de o echipă formată din cel puţin 4 oameni valizi şi capabili. Verifică buletinul meteorologic şi pericolul unor ploi torenţiale. Nu vă apucaţi de expediţii foarte ambiţioase, peste puteri. Anunţă unde veţi merge, pe unde veţi coborî, când vreţi să ieşiţi.

Nu subestima niciodată pericolele – fii prevăzător şi prudent:

– Viteza de deplasare a grupului trebuie redusă la viteza celei mai încete şi mai slabe persoane;

– Staţi împreună. Mergeţi în şir indian;

– Mişcă-te şi deplasează-te ca şi cum tavanul, pereţii şi pardoseala ar fi minate;

După accident – aplică lozinca SCOP/ vezi # 2.5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.