ROLURILE SI JUCAREA ACESTORA IN CADRUL GRUPULUI | Training si Formare Profesionala

ROLURILE SI JUCAREA ACESTORA IN CADRUL GRUPULUI

 

Problema rolurilor in grup este una extrem de fecunda in cercetarile din stiintele sociale, dar si extrem de utila in analiza actuala a echipelor educationale ; de altfel, in randurile de fata ne vom opri doar asupra anumitor aspecte care ne pot furniza un unghi de vedere optimizat asupra metodelor de interactiune educationala. Trebuie remarcat ca, in practica educationala, deosebim o imbinare care nu ne conduce strict la o abordare simpla si concreta a fenomenului. O alta problema importanta este caracterizata de rolurile indeplinite de membrii grupului in cadrul conflictului. Lloyd Jr. prezinta mai multe astfel de tipuri de roluri in grupuri. Am precizat mai devreme ca este necesara o distinctie pe care o facem intre rolurile indeplinite temporar si rolurile care sunt indeplinite permanent. Mai precis, putem sa observam existenta unor asa-numite roluri secventiale si a unor roluri comportamentale cu un grad de complexitate si integralitate crescut (acestea ne prezinta un set de atitudini constante ale persoanei in respectivul microgrup, reprezentand o perspectiva general valabila in ceea ce-o priveste) Goodall Jr. ne ofera o tipologie a acestora din urma:

1) Tipul „bunului soldat” este cel care se supune politicilor si regulilor organizatiilor, fiind o persoana traditionalista si pasiva in interactiunile din grup. Se ofera voluntar sa stranga rezultatele grupului, face intotdeauna ceea ce se asteapta de la el, strategia lui fiind construita astfel incat sa capete raspunsuri pozitive.

2) „Altruistul” este cel care dezvolta strategii pentru ceilalti cu costuri si sacrificii personale. Este motivat de recompense standard, statutul mai inalt nu-1 intereseaza, este neconflictual si contribuie la instaurarea unei bune atmosfere in grup. 22236utl93vvs7c

3) „Printul” actioneaza dupa cum dicteaza circumstantele si doreste sa obtina rezultate pozitive ; isi justifica actiunile in functie de rezultate, aspirand sa aiba autoritate si putere. Nu-i place sa se supuna ordinelor celorlalti decat daca are de castigat, astfel incat, pentru grup, daca interesele Printului corespund cu ale echipei, el se implica eficient.

4) „Curteanul” dezvolta comportamente ingratiatoare in prezenta persoanelor cu autoritate si putere, tinzand sa fie autocentrat, dar nu in modul evident al Printului. Doreste sa multumeasca, fiind o persoana influenta in grup, dar nu ofenseaza pe nimeni simuland castigurile pentru cei cu o pozitie mai inalta. Pentru grup este util, adaptandu-se repede nevoilor si asteptarilor. Oamenii pot sa-1 displaca, dar apreciaza modul sau de lucru si rezultatele obtinute.

5) „Subminatorul” este interesat sa detina controlul si sa influenteze rezultatele grupului, fiind un membru mai in varsta al acestuia, conservator, cu multa informatie si experienta acumulata. Se aliaza cu Curteanul pentru a obtine pozitii de forta. intr-un conflict, ei sunt catalizatori ai acestuia; totusi, nu participa la conflicte pe care nu doresc sa le castige. Nu sunt placuti, dar sunt respectati.

6) „Facilitatorul” este cel care ajuta grupul sa fie deschis si onest, indeplinind rolul de terapeut, in sensul ca sprijina echipa sa imagineze, sa fantazeze pentru a obtine idei. El nu exprima de obicei propriile sentimente, ci isi asuma rolul de rezonator al sentimentelor grupului. Are si scopuri ascunse, dar foloseste grupului, in sensul ca dezvolta strategii care ajuta grupul sa progreseze. tv236u2293vvvs

7) „Servitorul maselor” defineste o strategie apartinand politicienilor ; sunt persoane care poseda autoritatea si puterea, dar care sustin ca au aceasta pozitie pentru a pune in valoare doleantele celorlalti. Sunt buni ascultatori si lasa cealalta persoana sa vorbeasca pentru a obtine informatii cat mai bogate.

8) „Prietenul” este o persoana care vrea sa te ajute in schimbul unor favoruri in viitor, fiind loial, cuternitor si vesel; nu se stie insa cand va cere o favoare in schimb; din acest motiv poate fi o amenintare pentru grup.

9) „Dusmanul prietenos” doreste sa apara ca fiind prieten in timp ce isi mascheaza adevaratele intentii. in aparenta pare foarte interesat de fericirea celuilalt si pare sa-i pese foarte mult de ce i se intampla acestuia.

10) „Persoana timida”. Pot fi doua feluri: cei cu adevarati timizi si cei care folosesc acest aspect ca pe o strategie. Cei din primul tip raman izolati in grup, ceilalti se asociaza cu oricine fara sa-i intereseze prea mult scopurile grupului.

11) „Narcisistul” reprezinta persoana foarte centrata pe sine, care vede organizatia ca pe o oportunitate de a-si indeplini scopurile, fiind interesata doar de modul in care grupul o poate recompensa. De aceea accepta doar sarcinile care ii sunt folositoare in viitor. Poate fi o persoana distructiva pentru grup.

12) „Omul echipei”. Nu este un tip de personalitate anume, el joaca astfel incat sa se dezvaluie plenar calitatile membrilor grupului. Este o persoana extravertita pana la lipsa de profunzime. Doza lui de greseala este ca se departeaza de esential, dar se integreaza bine in grup. Ca sa execute o sarcina, are intotdeauna nevoie si de o alta persoana care sa lucreze cu el.

13) „Yes-man/No-man” .Sunt strategii folosite de membrii cu o toleranta scazuta fata de ambiguitatea conflictelor (in primul caz) sau de anumite opinii care ii contrazic. Yes-man-ul vrea sa placa in special liderului; este strategia oamenilor slabi si ineficienti.

14) „Furiosul” este un narcisist autocentrat cu aspiratiile Printului si Curteanului. Este dezgustat, nerabdator, satul de reguli, caracterizat drept „persoana rebela”. Este foarte emotional in perioadele de conflict, vrea sa induca aceleasi sentimente in alte persoane, urmarind acceptanta si

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.