Managementul timpului

Managementul timpului este un aspect al managementului de calitate, şi este unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului personal. Este important pentru oricine şi în special pentru cei ce sunt responsabili pentru alţii.

Ce este timpul?

• Timpul este resursa noastră cea mai importantă şi este important să o folosim din plin

• Timpul este unica resursă pe care nu o putem mări. Odată ce este epuizată nu mai poate fi recâştigată.

• Toată lumea are aceeaşi ,,cantitate” de timp, tot timpul care este disponibil este de 24 de ore în fiecare zi. Modul în care îl utilizăm este singurul care diferă.

• Să furi timp de la alţii este de nepermis. Dacă îţi respecţi propriul timp îl vei respecta şi pe altora. A fi întotdeauna în întârziere la slujbă sau la întâlniri îseamnă să pierzi timpul altora în timp ce ei te aşteaptă pe tine să sosesti.

• În anumite momente zilei, în anumite clipe ale vieţii noastre, timpul pare a trece cu diferite viteze. Când eşti absorbit în munca ta sau când te simţi bine, timpul trece foarte repede. Când eşti frustrat sau plictisit, timpul trece greu.

Există anumite principii de bază în management.

Ele te pot ajuta în ceea ce priveşte identificarea criteriului de a mangeria timpul.

• Planificarea – A invaţa să planifici fiecare zi, săptămână, an, este primul pas în invaţarea de a-ţi controla munca. Aceasta de asemenea te ajută şi să devii realist în ceea ce priveşte cât de multă muncă poţi suporta, cât de mult timp îţi va lua şi ceea ce va implica.

• Fixarea prioritaţilor – A invaţa să deosebeşti cererile urgente de cele importante şi evaluarea căror aspecte ale muncii tale ar trebui să le dai prioritate, este esenţial când vrei să-ţi manageriezi timpul.

• Un sistem de muncă bine organizat – A invaţa să stabileşti o rutină a zilei, efectiv a face faţa ,,lucrului cu chitanţele”, telefoanelor, comunicarea cu colegii şi completarea acestora, toate ocupă un rol foarte important.

• Folosindu-ţi jurnalul ca şi o unealtă – Jurnalul tău ocupă un loc esenţial în organizarea timpului şi ar trebui să includă planuri, liste ale acţiunilor, adnotări importante, şi multe alte informaţii privind slujba ta.

• A invaţa să spui NU – unul dintre motivele pentru care noi devenim supraincarcaţi este acela că avem o tendinţa automată de a spune DA când oamenii ne roagă să facem anumite lucruri. A invaţa să spui NU este una din regulile de aur ale managementului. Nimic nu este atât de important încât nu putem să ne luăm o pauză de câteva minute şi să evaluăm dacă ar fi realistic sau nu să acceptăm.

• Sunt persoana potrivită pentru această meserie? –De multe ori noi suntem de acord să facem ceva fără să evaluăm dacă avem sau nu abilitaţile, cunoştinţele sau îndrăzneala să facem ceea ce ni s-a cerut. De multe ori ne simţim vinovaţi şi spunem ,,da”. Este folositor să evaluăm dacă meseria ni se potriveşte sau nu, daca se pliază peste responsabilitaţile noastre în general sau dacă este în linia descrierii meseriei noastre.

Acest exerciţiu, dacă devine unul efectuat zilnic, te va ajuta să-ţi foloseşti timpul în mod raţional. Nu ar trebui să uiţi că conceptul de timp se schimbă în funcţie de latitudine. În anumite culturi este inacceptabil să întârzii, în altele este permis şi acceptat.

Deci percepţia noastră despre timp nu este la fel pretutindeni. Timpul este legat de asemenea şi de conceptul de calitate, putere şi asteptări. Indiferent de latitudinea fiecăruia, este important să fim conştienţi asupra modului în care folosim timpul nostru şi al altora. Numai dacă îţi vei ordona bine timpul vei avea timp să te odihneşti!

Poem irlandez

Rezervă-ţi timp să munceşti ,

căci acesta este preţul succesului.

Rezervă-ţi timp să gândeşti,

căci asta este sursa puterii.

Rezervă-ţi timp să te joci,

căci este secretul tinereţii.

Rezervă-ţi timp să citeşti,

căci este samanţa înţelepciunii.

Rezervă-ţi timp să fii prietenos,

căci îţi va aduce veselie.

Rezervă-ţi timp să visezi,

căci te va ridica la stele.

Rezervă-ţi timp să iubeşti,

căci este bucuria vieţii.

Rezervă-ţi timp să fii mulţumit,

căci este muzica sufletului.

One thought on “Managementul timpului

  1. Felicitari pentru activitatea Dvs. Aveti un blog plin de informatii utile. Concluziile poemului irlandez chiar mi-au transmis un mesaj motivant.
    Succes pe mai departe!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.