Andre Rieu = măscăriciul cu vioară care îi face pe snobi să se creadă culți | kmkz

in caz ca nu mai gasiti text-ul original am facut eu rost de el … enjoy!

rev Kamikaze: Odată cu apariția măscăriciului cu Stradivarius în mână, snobii simt că și-au luat doctoratul în ale clasicului. Și sunt mândri nevoie mare. Și profund atinși de sentimente înalte.

Andre Rieu nu cântă muzică clasică. Ceea ce face el este o schimonoseală și o schilodire a muzicii clasice. Și a muzicii, în general. Omul este un oportunist care a simțit că snobii au nevoie de o mână de ajutor pentru a depăși un blocaj real: nu puteau avea acces la muzica clasică. Dacă până la Rieu se mai aventura câte unul la vreun concert de muzică clasică (trecea prin niște cazne de nedescris, dar rezista pentru imagine), odată cu apariția măscăriciului cu Stradivarius în mână, snobii simt că și-au luat doctoratul în ale clasicului. Și sunt mândri nevoie mare. Și profund atinși de sentimente înalte. Și totul este atât de ușor.

Ei bine, am o veste tristă pentru toți cei care au mers sau vor merge la vreun concert al acestui papițoi: muzica pe care o cântă el este jenantă și mai că-ți vine să scoți o bancnotă pe care să i-o lipești pe frunte și să-i spui să schimbe placa. Vorba unui ardelean care a aflat că prietenul lui trebuie să meargă mort-copt să-l asculte pe închipuitul violonist: „Bă, nu te du, bă! E un șoarec care se preface că știe să cânte. Îi un căcat, nu te du!”

Despre concertul de sâmbătă seara din București vă pot spune că a fost mai mult decât mediocru: muzică interpretată prost, fals și fad, Tăriceanu a întârzâiat, Orlando Teodorovici a părut că se simte bine, costumele instrumentistelor au arătat al naibii de ieftin, iar pozițiile contorsionate în care se prefăceau că ar cânta țin de penibilul studiat și vândut pe post de atitudine profesionistă-degajată. De curiozitate, întrebați un artist-instrumentist cam ce înseamnă poziția corpului în timpul unei interpretări veritabile. Și veți înțelege că ce fac Rieu și ai lui este un show ieftin pentru oameni care fie se mulțumesc cu puțin, fie nu sunt lăsați de intelect și educație să acceadă la mai mult.
Și ca să existe un dram de corectitudine al acestui articol, țin să vă informez respectuos că închipuitul violonist face totuși ceva deosebit pe scenă: dirijează cu curul. Da, exact așa! Se întoarce cu partea dorsală la orchestră, se schimonosește la public pentru a fi cât mai veridic și continuă să dirijeze. Iar cei din orchestră știu exact ce au de făcut atunci când sunt tratați de augusta parte dorsală: cântă cum pot ei mai bine. Doar că de transmis nu transmit nimic cu adevărat: sunt falși până în măduva ultimului instrument din orchestră și reușesc să transmită nimic mai mult decât o gamă de sentimente profund false și găunoase. Ca pentru tot snobul.

Alina Moscalu

One thought on “Andre Rieu = măscăriciul cu vioară care îi face pe snobi să se creadă culți | kmkz

  1. De acord, este un farseur DAR, de cand a aparut omu’ nostru, vecinii mei… modesti in ale… culturii, au inceput sa asculte “Cultural-ul” Si dau radio-ul tare ca sa auza si alta lume. Si asta dureaza de ceva ani, de unde, inainte erau cu populara… Cum sa le zic eu, telectual, cica, sa dea muzica mai incet ? Cum sa le zic eu ca ala care insira note, repede, dar fara sens, fara traire, flautistu’ lui peste e Maaaarele… I. B. Stefanescuuuuu… un domn artist istet care, daca nu a cantat in copilarie muzica potrivita varstei, o canta acum, penibil, la Ateneu, crezand ca sunt si alti snobi melomani prin sala, care au restante la muzica adolescentei – rock-ul ala pubertar ?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.