DOCTRINE POLITICE – LEGIONARISMUL

Ok, aceasta este o abordare academica acceptata de .. academicieni si societatea academica? 🙂

Nu impartasesc in mod necesar aceasta abordare.  Pentru orice alta abordare constructiva pe acest domeniu puteti adauga un comentariu si in masura in care este coerenta si concisa sunt deschis a o publica.

————————————————-

Părintele fondator al Mişcării Legionare (o mişcare de tip fascist) este Corneliu Zelea Codreanu. Legionarii şi-au asumat întotdeauna fată de adversarii politici şi faţă de “rubedeniile” lor a anumită superioritate, fundamentată tocmai pe caracterul religios al credinţei lor politice.

În ciuda dispreţului legionar pentru orice formulă politică, altfel spus pentru orice are legătură cu democraţia, sistemul de partide şi parlamentarismul, “rele” pe care ei îşi propuneau în mod deliberat să le elimine, se poate afirma că legionarismul este o doctrină politică. Dar una dintre marile probleme în legătură cu legionarismul este de a-i stabili corpusul doctrinar, având în vedere că, după omorârea Căpitanului, legionarismul a devenit o grupare mânată în interior de fracţionalism. Versiunile legionarismului:

 • minimalistă, care reduce doctrina exclusiv la scrierile lui Corneliu Zelea Codreanu;
 • intimistă, adică literatura scrisă de membri ai nucleului Legiunii sau de diverşipurtători de cuvânt;
 • inclusivistă, în sensul de cuprindere şi a publicisticii legionare sau prolegionare;
 • intelectualistă, care include texte scrise de celebrii oameni de cultură, simpatizanţi legionari, seduşi de mesajul Căpitanului;
 • perpetualistă, care se prelungeşte în perioada postbelică (în exil) şi post-comunistă, până azi.

Legionarismul nu este interesat de majoritate, fie ea de 99%, cu părerile ei.

Trăsături-cheie ale legionarismului, expuse de către Codreanu: anti-democratismul, elitismul, dar mai ales procedeul substituirii întregului printr-o parte a lui sau chiar numai printr-un element. El va sta la baza lansării mitului conducătorului şi mai ales a infailibilităţii acestuia. Scrierile lui Codreanu converg adesea într-o singură direcţie: ridicarea poporului român la statutul de POPOR ALES DE DUMNEZEU, iar Corneliu Zelea Codreanu se autodesemnează ca pastor sau maestru spiritual. De asemenea, aici apar alte teme importante: lupta, sacrificiul, apocalipsa lumii vechi şi mesianismul colectiv, mântuirea prin credinţă şi caracter. Legiunea este o şcoală a formării caracterelor. Românii ca popor ales reprezintă o unitate organică, o fiinţă colectivă, ale cărei interese sunt superioare intereselor indivizilor care o compun; nimic nu este mai presus de voinţa naţiunii.

Potrivit viziunii legionare, “pentru ca un popor să-şi deschidă drum în lume, toate mijloacele sunt justificate”. ↔ Iraţionalism deliberat. Legionarii construiesc cu bună ştiinţă şi explicit o mitologie naţională.

Antisemitismul este probabil, astăzi, caracteristica cea mai negată de revizionismul legionar. Toţi legionarii expliciţi şi simpatizanţii pretindeau că nu sunt antisemiţi, cid oar că urmează un fel de “judecată prescriptivă”, obiectivă, care îi obligă să constate diferenţele de tip antropologic, biologic, reflexiv, teologic, mistic etc.

Un alt pasaj din scrierile Căpitanului indică în mod programatic ţinta contrarevoluţiei naţionaliste, îndreptată împotriva unei presupuse revoluţii capitaliste antiromâneşti.

Întrucât s-au scris sute sau poate chiar mii de articole, studii, cărţi pro şi contra legionarismului, putem reţine şi următoarele trăsături doctrinare: anticomunismul, antiparlamentarismul, antiliberalismul şi antiindividualismulcolectivismul organicist, cultul conducătorului, antimarxismul, necesitatea revoluţiei morale şi spirituale, cultul elitei şi al omului nou; dar şi practici derivate din doctrină: misticism, organizare conspirativistă, ritualuri cvasireligioase, cultul morţii şi al sacrificiului, cultul martirilor, credinţa în misiunea generaţiei legionare de a rezolva problema evreiască, mesianismul, regenerarea morală. Scopul final este unul explicit politic. Iată ce proclama Corneliu Zelea Codreanu: “Statul nou presupune… un tip nou de om. Un stat nou cu oameni cu păcate vechi nu se poate concepe.”

Repere istorico-politice, conceptuale şi metodologice pentru explicarea legionarismului:

 1. Şocul şi ambiguitatea modernităţii;
 2. Problema teologico-politică;
 3. Origini intelectuale ale radicalismului;
 4. Raporturile cu fascismul.
 1. Se referă la distrugerea treptată a fundamentelor teologice şi metafizice ale tuturor normelor morale şi religioase care stăteau la baza societăţilor (eliminarea nietzscheniană a lui Dumnezeu, negarea teoriilor dreptului natural şi divin, relativizarea valorilor etc.). Legionarii se împotrivesc programului subversiv al modernităţii de eliminare a lui Dumnezeu (un personaj al lui Dostoievski afirmase că: “Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul este permis”). Aici intervine marea diferenţă dintre legionarism şi celelalte fascisme, dintre legionarism şi celelalte mişcări totalitare.
 2. Legionarismul a întreprins o încercare de păstrare a unei tradiţii care părea să garanteze o legătură privilegiată cu Dumnezeu. Revoluţia religioasă a creştinismului a constat în a depăşi ideea mozaică monopolistă a “poporului ales”, prin mesajul hristic adresat tuturor naţiunilor şi prin şansa oferită fiecărui om de a se mântui individual, de a fi judecat individual la judecata de apoi, în lumina consecinţelor actelor sale. Legionarismul a încercat impunerea ideii unei relaţii privilegiate între naţiunea română şi Dumnezeu. Din punct de vedere teologic şi creştin, aceasta reprezintă chiar o erezie. Nu există popor în această lume care să aibă o relaţie privilegiată cu Dumnezeu, iar pretenţiile oricărui om de a intermedia mântuirea unui popor nu constituie altceva decât o formă a alienării religioase.
 3. Ideea lui Alexis de Toqueville că în America, adică tocmai în ţara în care a existat de la bun început o separare între puterea de stat şi puterea bisericii, “religia trebuie să fie considerată prima dintre instituţiile politice ar trebuie să-i pună pe gânduri pe toţi cei care în numele iubirii legionare de Dumnezeu condamnă democraţia şi liberalismul, care sunt de fapt de origine creştină. Eroarea logică, morală şi politică a legionarismului a fost de a fi identificat ameninţarea comunistă cu aşa-zisa “problemă evreiască”.
 4. Ca filosofie politică, fascismul se caracterizează prin trei trăsături:
  1. cultul absolutist al conducătorului infailibil;
  2. organicismul, prin care se legitimează caracterul totalitar al statului şi se exclud orice drepturi individuale şi cu atât mai puţin relaţii de tipul “individul împotriva statului” sau dreptul la nesupunere civilă;
  3. iraţionalismul deliberat.

Legionarismul este un fascism teologic, de inspiraţie creştină, dar care ajunge la expresii de fapt anticreştine, un fascism spiritualist, dar imoral, cu toate că, iniţial, la fel ca şi comunismul, are o motivaţie profund morală.

Lipset sugerează trei categorii în care pot fi împărţite ideologiile şi grupările extremiste. Prima este centrul, care cuprinde mişcările fasciste clasice; este etatist şi antiliberal, opus marilor afaceri, sindicatelor şi socialismului; şi se adresează claselor de mijloc, “mai ales micilor afacerişti, funcţionarilor şi segmentelor anticlericale din categoriile profesionale”. Urmează Stânga, care, ca şi Comunismul la polul opus al spectrului politic, se adresează claselor mai de jos, opuse claselor de mijloc şi de sus”. De fapt, Lipset vorbeşte despre trei tipuri de fascism: de dreapta, de centru şi de stânga. În interpretarea lui Weber, în cadrul extremei drepte sau mondiale, legionarismul românesc intră în categoria fascismului de stânga.

Sursa: Concepte universale şi realităţi româneşti, Alina Mungiu-Pippidi

Vezi si Carticica sefului de cuib

3 thoughts on “DOCTRINE POLITICE – LEGIONARISMUL

 1. 🙂 as rade daca n-ar fi de plans: nu stiu daca puteati gasi o sursa mai falsa decat madam Pippidi; mai sunt unii asazisi intelectuali ai zilelor noastre care merg pe aceeasi cale batatorita de falsificatorii istoriei.
  In caz ca nu stiati, cele mai pertinente informatii le puteti gasi la: http://www.fgmanu.ro/

  In rest, numai de bine !

  Like

 2. Dupa cum bine ai afirmat si tu in aceasta prezentare(pe scurt,spun eu) a legionarismului,caracteristica principala ce diferentiaza acest fenomen de celelalte miscari politice de dreapta(mai mult sau mai putin radicale) este caracterul profund metafizic,spiritual al Miscarii Legionare,de sorginte crestin-ortodoxa.Daca vei citi integral(in cazul in care nu ai facut-o deja) ,,Pentru Legionari”,lucrarea autobiografica a Capitanului,vei vedea ca nu de putine ori,cel din urma afirma ca Legiunea sta sub semnul transcedentului,fiind o organizatie ,,izvorata din nemarginita iubire de neam si de tara,cu scopul de a apara altarele Bisericii,pe care dusmanii vor sa ni le darame”
  Toti istoricii onesti au recunoscut faptul ca Legiunea nu este o miscare fascistoida,asa cum manipula istoriografia comunista,ci mai degraba una nationalist-crestina,fara vreun interes de castig material sau orice altceva ce ar pute cobora linia morala a Miscarii,asa cum a fost trasata de Fondatorul ei,Corneliu Zelea Codreanu.(pana si istoricul liberal Neagu Djuvara,care numai de legionarism nu poate fi acuzat,a recunoscut ca Legiunea este unica,neputand fi comparata cu nici o alta miscare de dreapta)!
  Fata de politicianismul interbelic,Codreanu avea intradevar o atitudine dispretuitoare,nascuta din faptul ca primii ,,isi vandusera tara saraca”,lasand muncitorii de izbeliste,dand apa la moara propagandei bolsevice,car isi dorea ca Romania sa devina republica sovietica dupa model rusesc.
  Legionarii au facut tabere de munca in mare parte din zonele tarii,construind biserici,poduri,scoli din munca lor proprie,fara vreun interes marsav sau dornic de imbogatire pe spatele populatiei!
  Daca doresti informatii mai pe larg(caci Legionarismul este un subiect complicat si foarte complex,te invit sa vorbim in privat)!Numai Bine!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.