Cultura organizationala

Cultura organizationala – un instrument valoros

 

Cultura organizationala poate fi definita ca fiind un sistem complex de simboluri, ritualuri si ceremonii, norme si atitudini, reguli ale jocului, filosofii si valorl impartasite, mai mult sau mai putin, de toti membrii organizatiei, toate acestea avand o influentamajora asupra comportamentul acestora.

 

O cultura organizationala solida reprezinta unul dintre cele mai importante si in acelasi timp puternice instrumente de care un manager se poate folosi in buna gestionare a organizatiei pe care o conduce. Majoritatea companiilor, in special cele multinationale, pun accentul pe construirea, consolidarea si sustinerea unei culturi organizationale puternice. Din pacate, in mediul orgzanizational romanesc, managerii inca mai considera acest aspect ca fiind doar o teorie si atat.

 

Pentru a se putea spune ca are o cultura puternica, organizatia trebuie sa se asigure ca aceasta este impartasita, in mare masura, de toti membrii ei. Doar in astfel de conditii, managerul se poate folosi de cultura oranizationala pentru a implementa unele strategii de afaceri.

 

Implementarea unei culturi se poate face, in unele cazuri, pe o durata mare de timp, de ordinul catorva ani. Insa, cu cat organizatia se dezvolta, cu atat managerului ii este mai greu sa gestioneze tot acest proces. El nu mai are, practic nici timpul, nici energia si nici puterea de a se implica in absolut toate deciziile care se iau in organziatie. Din acest motiv, managerul trebuie sa se asigure ca toti cei care au putere decizonala vor lua deciziile in conformitate cu scopurile organizatiei. Pentru aceasta managerul poate lua unele hotarari, cum ar fi impunerea unui ROI pe care sa-l semneze toti cei care sunt angajati in companie. Astfel, el se asigura ca vor fi respectate unele aspecte cum ar fi: sefii de departamente isi exercita corect autoritatea, se acorda importanta adecvata tuturor procedurilor, se respecta regulile (inclusiv cele de comunicare, imbracaminte, atitudini etc.) si valorile emblematice pentru organizatie.

 

Cultura organizationala, insa poate avea doua aspecte: unul pozitiv si altul negativ. O cultura de tip pozitiv are puterea de a raspunde in mod eficient cerintelor mediului extern si intern, devenind astfel un factor cheie care ajuta la cresterea performantelor companiei. Astfel, prin cultura organizationala, managerul poate influcenta conceptia asupra raportului centralizare-descentralizare, asupra tolerantei la risc, delegari, implicarii personalului in procesul decizional etc. De asemenea, el poate orienta deciziile strategice, conceptiile privind criteriile de angajare, de stimulare, promovare, penalizare sau concediere.

 

Cultura organizationala de tip negativ se caracterizeaza prin faptul ca nu are puterea de a raspunde cerintelor obiective ale mediului intern si extern. In plus, este un factor perturbator care duce la scaderea performantelor.

 

In concluzie, putem spune ca o cultura organizationala poate ajuta o organizatie sa se dezvolte sau, dimpotriva, sa o distruga. Din pacate, nu exista o cultura organizationala universal valabila care se sa potriveasca cu orice companie. Principiile, valorile, miturile etc. pe care aceasta se bazeaza sunt diferite de la o companie la alta si astfel, o cultura care se dovedeste a fi benefica pentru o anumite corporatie, sa fie daunatoare pentru alta.
Sursa: Hr Romania

6 thoughts on “Cultura organizationala

 1. Eu am invatat ca exista, in principiu, patru tipuri de cultura organizatioanala, de tip:
  -power culture
  -role culture
  -task culture
  -person culture
  M-ar interesa daca v-ati putea incadra compania/companiile la care lucrati/ ati lucrat intr-una din acestea patru.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.