Despre Limbaj

Elementul fundamental de caracterizare al culturii îl reprezentă transmiterea culturală de la o generaţie la alta. Această transmitere este în principal un proces de comunicare care are la bază limbajul. Rezultă deci că limbajul este un instrument esenţial pentru orice fel de cultură.

Mai mult, formele şi modalităţile în care acesta funcţionează determină anumite profile ale culturilor în  cauză. Studiul limbajului este din aceste motive un mijloc esenţial de analiză culturală. Când vorbim de limbaj avem în vedere în primul rând limba naturală, însă limbajul este definit mult mai larg, ca orice sistem de semne şi de reguli de utilizare a acestora capabile de a transmite mesaje. Evident codul morse este un astfel de limbaj, dar putem vorbi şi de un limbaj nonverbal, de un limbaj al florilor (anumite flori au anumite semnificaţii şi sunt utilizate pentru a transmite aceste semnificaţii) şi desigur putem continua.

La baza oricărui limbaj stau semnele, care sunt unităţi de semnificaţie purtate de un semnal. Cea mai simplă definiţie dată semnelor îi aparţine lui Umberto Eco care definea semnele ca “orice este pus pentru altceva”. Adică orice poate fi purtător de semnificaţie, alta decât cea referitoare la sine. Şi plasa pe care o punem în autobuz pe un scaun poate juca rolul de semn pentru ca ea semnifică o interdicţie de acces (locul acela este ocupat). Semnalul este suportul fizic al semnului. Dacă culoarea roşie a semaforului ne indică interdicţia accesului, lumina roşie ca atare reprezintă semnalul. Evident aceleaşi semne pot utiliza mai multe tipuri de semnale, aşa cum acelaşi tip de semnal poate avea asociate semnificaţii diferite.

Orice limbaj poate funcţiona doar pe baza a două tipuri de reguli. Regulile sintactice, care sunt reguli de combinare a semnelor între ele (un caz particular pentru limba naturală este gramatica) şi reguli semantice, care sunt reguli de corespondenţă între semne şi realităţile (sau unităţile culturale).

În afara acestor reguli limbajul nu poate exista. Dar nici noi nu putem gândi realitatea în afara unor asemenea reguli şi evident în afara limbajului. Gândirea nu poate funcţiona fără semne şi reguli de operare cu ele, adică fără limbaj.

Dar există o legătură între modul în care gândim şi limbajul pe care îl avem?

Doi savanţi americani, Edward Sapir şi Bejamin Whorf, prin anii 30 ai secolului trecut au lansat o teorie extrem de şocantă. Ea poartă numele de teoria sau ipoteza relativismului lingvistic şi stipulează faptul că modul nostru de a gândi lumea, de a o înţelege şi de a ne-o reprezenta este dependent de limbajul pe care îl posedam.

Cu ale cuvinte ipoteza spune că oamenii care au limbaje diferite, chiar limbi naturale diferite, văd şi înţeleg lumea în forme diferite. Cu alte cuvinte un român şi un japonez s-ar putea să vadă lumea în realitate diferit pentru că posedă limbi extrem de diferite. Am putea să ne întrebăm bunăoară cum gândesc timpul chinezii, care nu au formule gramaticale pentru timp în limba lor, dar au în schimb formule de relativizare pe care noi nu le posedăm. Un lingvist chiar afirma că un copil chinez, datorită limbii pe care o învaţă încă din primii ani de viaţă, ar putea să înţeleagă teoria relativităţii a lui Einstein mai bine decât orice fizician european, pentru simplu motiv ca el are un sens al relativismului asumat la nivelul limbii. Desigur este o ipoteza provocatoare. Ea poate fi corectă, însă numai pentru limbi care sunt extrem de diferite, deci care nu au o baza comună de derivaţie care indiscutabil estompează diferenţele.

Advertisements

One thought on “Despre Limbaj

  1. Fara limbajul verbal sau nonverbal nu am putea comunica asa cum un calculator fara limbajul de baza format din 0 si 1, nu ar putea functiona. Regulile sunt necesare pt ca lumea sa poata conunica si intelege ceea ce doresc cei din jur sa exprime. Intradevar nu putem intelege ceea ce vorbeste o persoana de alta nationalitate, dar a vedea lumea in realitate diferita poate fi si din cauza zonei geografice in care locuiesc, a culturii, stilurilor de viata, religie, imaginatie etc.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s