Surse Interne ale Puterii

Într-o forma sau alta, fiecare dintre noi încearcă într-o organizaţie să polarizeze asupra lui o putere, pe care să o poată folosi în orice împrejurare: pentru poziţia în organizaţie, pentru respect, pentru măriri de salariu, pentru autosatisfacţie, pentru a atinge succesul, etc.!

Fiecare doreşte putere, chiar dacă nu o numeşte aşa, ci vorbeşte despre atu-uri sau altceva! În acest articol voi încerca să-ţi arăt care sunt aceste surse de putere pentru tine, surse etice, care-ţi pot asigura un auto branding excelent! Rămâne ca după ce citeşti acest articol să alegi acele surse care ţi se potrivesc mai bine ! Aceste surse ale puterii le voi împărţi în două categorii pentru o mai uşoară parcurgere a lor: Surse interne de putere şi surse externe de putere!

Acest articol va prezenta sursele interne ale puterii urmând ca într-un articol viitor să prezint sursele externe ale puterii!

Despre Sursele interne de putere.

După cum probabil titlul îţi spune, principala sursă a puterii o reprezinţi chiar tu!Formele în care poţi dobândi prin propriile forţe mai multă putere le vei regăsi în următoarele rânduri!

 1. Putere = Respect! Pentru a fi un om puternic, trebuie să fii un om respectat.
  Din nefericire nu te naşti un om respectat, ci doar unul iubit de părinţi! Încet încet poţi câştiga respectul anturajului, al colegilor de serviciu sau al şefilor! O serie de căi de obţinere a respectului din partea celorlalţi ar fi următoarele: respectă-i pe ceilalţi, respectă părerile lor, nu vorbi doar de dragul de a te auzi, nu-ţi pune viaţa personală pe masa tuturor colegilor, fii un om orientat către soluţii!
 2. Putere = Expert! Fii expert măcar într-un domeniu! Trebuie ca tu să te pricepi să faci un lucru foarte bine cum nimeni în companie nu-l mai poate face! Experţii în companie, încet devin focar de putere prin prisma competenţelor şi pe care le deţin! Nu trebuie să ştii să le faci pe toate, trebuie să te focalizezi pe acele lucruri pe care tu ştii să le faci cel mai bine, astfel încât oamenii să-ţi recunoască meritele fără ezitare!
 3. Putere = Aplomb! Ce însemnă aplomb? Însemnă a spune lucrurile astfel încât să te faci ascultat, înseamnă să transmiţi mesaje clare ferme şi uşor de înţeles. Aplomb însemnă şi o putere a cuvintelor dincolo de formularea lor gramaticală, însemnă să transmiţi nu doar o informaţie, ci si un sentiment, care să-i pună pe cei din jurul tău pe gânduri! Trebuie astfel să manifeşti siguranţă de sine, atunci când vorbeşti, presărat cu îndrăzneală, dar în acelaşi timp să prezinţi idei coerente, bine argumentate, cu finalitate clară şi fără echivoc
 4. Putere = Viziune! A avea viziune, însemnă a şti încotro te îndrepţi. Trebuie să ai obiective clare, atât profesionale cât şi personale! Trebuie să ai o viziune asupra propriei persoane, asupra colectivului, asupra stării prezente, dar mai trebuie să împărtăşeşti celorlalţi şi o viziune a viitorului! Această viziune a viitorului, trebuie nu doar să fi capabil să o „vezi” ci şi să o expui celorlalţi!Viziunea ta, trebuie să fie una pozitivă, care să înglobeze deopotrivă atât simţul practic cât mai ales direcţia în care se îndreptă lucrurile! Această viziune după cum vă daţi seama, trebuie să conţină şu un dram de anticipare, să prevezi lucrurile înainte ca ele să se întâmple! Prin antrenament şi perseverenţă îţi poţi finisa acest sentiment al anticipării, fiind astfel, conform unui limbaj pe care l-ai mai întâlnit: cu o secundă mai deştept decât ceilalţi!
 5. Putere = IQ ridicat! O capacitate intelectuală ridicată este încă o sursă de putere pentru tine! Într-adevăr capacitatea intelectuală a fiecăruia poartă anumite standarde native! Să ne gândim la un sport simplu, anume a alerga! Să luăm o distanţă de 500 M ca exemplu! Dacă prima dată nici măcar nu ai putut parcurge această distanţă, după antrenament vei scoate un timp din ce în ce mai bun! Este drept că poate nu vei ajunge niciodată la jocurile olimpice, însă vei avea un avantaj net dacă te-ai antrenat în faţa unui om care nu s-a antrenat niciodată! Prin urmare antrenează-te şi menţine-te într-o formă intelectuală bună! Câteva metode de antrenare a intelectului ar putea fi: Rezolvare din când în când a unor probleme logice, joacă-te cu numere, cumpără un manual de clasa a VI-a sau a VII-a, rezolvă câteva probleme! O să constaţi cu surprindere că nu sunt atât de uşoare cum păreau în clasa a VI-a! Poţi alege să completezi o integramă din când în când, citeşte nişte ghicitori, uită-te la un film bun! Când ai ceva mai mult timp încearcă să construieşti singur un plan de afacere! Poţi să te „joci” cu bugetul propriu, in sensul de a identifica nu 5 noi căi de economisire, ci 5 căi de câştig suplimentar! Acest IQ
  ridicat va fi o sursă de putere întrucât vei avea o capacitate rapidă de a înţelegeşi expune o serie de idei şi de a veni cu soluţii clare, pertinente, la care ceilalţi nu se gândiseră! Găseşte tu acele lucruri pe care să le faci astfel încât acestea să reprezinte provocări intelectuale. Cum stai cu rezolvatul problemelor! Haide sa-ti dau o problemă simplă: CEASUL: Pe nici unul dintre ceasurile mele nu mă pot bizui! Toate merg anapoda. Faţă de ora exactă, pendula, bunăoară, rămâne în urmă cu 2 minute pe oră. Ceasul de voiaj nici el nu-i mai grozav, fată de pendulă o ia înainte cu 2 minute pe oră. Ceasul de masă, si el, fată de ceasul de voiaj, rămâne în urmă cu 2 minute pe oră. În sfârşit ceasul de mână fuge si el, cu 2 minute în comparaţie cu deşteptătorul. Astăzi la ora 12 le-am potrivit pe toate când s-a dat la radio ora exactă. Tare sunt curios să văd cât va arăta ceasul de mână mâine seară, la ora 19! Cât va arăta? Simplu … dar stimulativ pentru intelectul tău!
 6. Putere = EQ ridicat! /(EQ – Inteligenţă Emoţională) Capacitate emoţională însemnă a fi capabil să-ţi controlezi şi să foloseşti Emoţiile tale! Trebuie să fii capabil în acelaşi timp nu numai să foloseşti emoţia ta ci să fii capabil să identifici şi să dirijezi emoţiile celorlalţi! Nu este de ajuns doar să-ţi controlezi emoţiile ci trebuie să-ţi foloseşti inteligenţa emoţională de care dispui! Mulţi dintre cei care au studiat acest fenomen au ajuns la concluzia că inteligenţa emoţională reprezintă un instrument mult mai puternic de IQ. Dacă înţelegi nevoile celorlalţi, nu doar la nivel teoretic, ci ca sentiment, dacă eşti o persoană pe care ei se pot baza, dacă ai capacitatea de a crea relaţii bazate pe încredere cu cei din jur, dacă ai capacitatea de a-ţi gestiona propriile emoţii, dacă faci faţă stresului, dacă ai capacitatea de a-i mobiliza pe ceilalţi, dacă ai capacitatea de a le induce anumite stări celor din jur, dacă eşti capabil să dezvolţi o comunicare activă cu ceilalţi si eşti orientat către o comunicare asertivă, atunci cu siguranţă eşti o persoană care îşi foloseşte din plin inteligenţa emoţională! Toate aceste abilităţi se dezvoltă prin antrenament, iar primul pas este acela de a deschide o comunicare activă chiar cu tine! Încearcă să-ţi înţelegi in primul rând propriile emoţii!
 7. Putere = Voinţă! Trebuie să ai voinţă! Nu doar trebui să-ţi spui că ai voinţă ci trebuie să-ţi pui voinţa la lucru! Se spune că degeaba ai viziune dacă viziunea ta nu face nimic! La fel este şi in acest caz, degeaba ai voinţă, dacă voinţa ta nu face nimic! Prin urmare treci la acţiune, la practică, fă ca visele tale să devină realitate!
 8. Putere = Sinceritate! Fii sincer cu tine în primul rând, recunoaşte-ţi greşelile, nu ascunde gunoiul sub preş! Fii sincer atunci când iţi expui o idee, fii sincer şi delimitează-ţi aria ta de expertiză! Omenii te vor căuta astfel pentru un sfat sau o părere pentru că vor şti că de la tine vor primi o opinie sinceră! Foloseşte cu precauţie această abilitate numită sinceritate, mai ales când nu ţi se cere! Acest lucru, înseamnă că nu trebuie să umbli dintr-un birou în altul şi să-ţi dai cu părerea permanent despre tot ce se întâmplă! Sunt oameni care nu sunt pregătiţi să fii sincer cu ei! Nu însemnă însă că trebuie să minţi, ci doar să-ţi dai cu părerea despre anumite lucruri, cu preponderenţă atunci când ţi se cere acest lucru! Oamenii te bor înţelege mai uşor, dacă vorbeşti doar atunci când într-adevăr ai ceva de spus!
 9. Putere = Coerenţă! Aceasta este o sursă extraordinară a puterii. Trebuie să exprimi o armonie totală între ceea ce simţi, ceea ce gândeşti, ceea ce vorbeşti şi ceea ce faci! Oamenii te vor aprecia drept un om puternic, dacă atunci când spui ceva, vei şi face acel lucru! Dacă spui una şi faci alta, sau dacă spui ceva, iar mimica şi getica ta exprimă altceva, să nu te miri că nu vei fi catalogat un om puternic! Ai grijă ce gândeşti, pentru că gândurile pot deveni vorbe, ai grijă
  ce vorbeşti, pentru că vorbele tale pot deveni fapte! Rolul tău nu va fi decât să te îngrijeşti de coerenţă!
 10. Putere = Apreciere! Apreciază-ţi permanent meritele, apreciază şi meritele celorlalţi! Nu minimaliza eforturile celorlalţi, încercă, chiar dacă nu eşti de acord, să le accepţi! Această apreciere sinceră, o poţi folosi cu abilitate în îmbinare cu Acceptarea! Acceptă la cei din jurul tău sentimentele şi trăirile pe care aceştia le au, nu le judeca, doar apreciază-le că ele exista! Acceptă unicitatea fiecărui individ, cu tot cu punctele tari şi punctele slabe pe care le are! Totodată aş dori să precizez că oamenii de succes au apreciat unicul din fiecare individ, i-au identificat punctele tari şi le-au orientat pe aceste spre rezultate! Aceste surse ale puterii sunt surse pe care le poţi folosi cu încredere! Unele dintre ele probabil îţi va fi mai uşor să le asimilezi, altele mai greu, cert este însă că, sunt la îndemâna ta! Îndrăzneşte să le foloseşti! Aceste surse te fac mai puternic şi mai bun! Ele sunt acele lucruri care contribuie totodată la felul tău de a fi! Practicându-le vei avea o putere mai mare de convingere, vei putea influenţa cu integritate, vei avea o poziţie în organizaţie care îţi poate oferi o satisfacţie unică! Mai sunt o serie de surse interne ale puterii, m-am oprit însă doar la 10, acelea care le-am considerat cele mai practice şi cu efecte imediate! Aceste surse sunt utile şi bine

Self Branding într-o organizaţie!
Scris de Marian RUJOIU
Trainer. Manager. Coach, Extreme Training
http://www.traininguri.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s