Cum iti faci un site reusit in 5 pasi

treburile astea… cu siguranta ca acest post o sa iti fie de folos.

Acest post se doreste a fi o lista de sfaturi utile, mai mult sau mai putin un ghid, in/ pentru crearea unui site de succes si gestionarea unei bune relatii cu firma de web design.

Sa revenim…. 5 pasi pentru un site web reusit:

Pasul 1- Gandeste-te bine ce vrei

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand vrei sa incepi construirea unui site este sa te gandesti bine ce vrei, sa incerci sa constientizezi cat de important e un site pentru afacerea ta si cat de important e ca acest proiect sa iasa bine.

Gandeste-te si pune totul pe hartie. Studiaza site-urile concurente si gandeste-te la ce ai vrea sa primesti de la firma de web design care te va ajuta sa-ti dezvolti proiectul.

Pasul 2- Alege o firma de web design

Cand te apuci sa cauti o firma de web design uita de:
– nepotu lu’ Tanti Mimi care face site-uri
– baiatul vecinului care ti-a instalat windows-ul
– studentul intalnit pe un forum care face site-uri ieftine
– si mai uita si de preturi…

Incearca sa te concentrezi pe partea importanta si anume calitatea. In momentul asta tot ce trebuie sa faci e sa discerni intre diferite firme/oferte- care dintre ele iti va oferi calitatea de care ai nevoie.

Adu-ti aminte- nu tot ce e scump e bun, dar ce e ieftin e de cele mai multe ori prost.

Cand studiezi ofertele diferitelor firme care se vor oferi sa iti construiasca proiectul, fi atent la urmatoarele aspecte:

1. evita golanii- daca persoana care reprezinta o firma iti lasa orice fel de impresie de aroganta, daca evita sa raspunda la anumite intrebari sau iti raspunde cu “stati linistit ca vedem noi”, daca este prea “mieros” sau iti promite prea multe UITA-L! Alege vanzatorul care este respectuos, dar ferm- iti explica exact ce o sa iti faca si nu iti promite ca o sa primesti mai mult.

2. evita “negociatorii”- incearca sa negociezi si alege-l… pe cel care nu negociaza. De ce? E simplu- daca cineva e dispus sa negocieze inseamna ca deja ti-a dat un pret mai mare din care poate sa scada… mie unu nu imi plac oportunistii.

Cand esti in punctul de a alege in sfarsit o oferta, incepi sa triezi din ofertele scrise. Nici o firma serioasa nu lucreaza “pe vorbe”. Reprezentantul unei firme serioase nu o sa se intalneasca o singura data cu tine pentru a bate palma si nu o sa iti spuna pretul de la prima intalnire.

De ce? Pentru ca trebuie sa urmeze anumite proceduri…(nu intru in detalii)

Ce o sa faca reprezentantul unei firme serioase?
Reprezentantul unei firme serioase o sa se intalneasca cu tine (nu are importanta unde) si nu o sa faca numic altceva decat o sa stea de vorba cu tine. O sa te ia la intrebari: ce vrei? Cum vrei? Etc

Ulterior, va construi un document functional pe care ti-l va trimite sa i-l aprobi. Sunt multi care impreuna cu documentul functional trimit si un business proposal in care iti dau un pret si un termen de executie.

Ce trebuie sa contina un document functional?

Un document functional trebuie sa contina:
1. detalii referitoare la proiect- evita-I pe cei care folosesc un limbaj prea tehnic. Nu sunt cu nimic mai meseriasi daca fac asta. Ba dimpotriva, un adevarat specialist poate sa se coboare la nivelul unui incepator si sa ii explice la un nivel la care poate intelege.
2. dovada faptului ca furnizorul ti-a studiat compania- asta se vede la felul in care coreleaza aspectele din documentul functional la realitatile zilnice ale firmei tale
3. detalii referitoare la fiecare aspect al proiectului

Un business proposal trebuie sa contina:
1. pret si detalii legate de pret- trebuie sa iti explice exact pe ce dai banii, nu sa iti dea un pret pentru tot proiectul… sa fie ceva de genul: design- atat, implementare- atat, etc
2. termen de executie- ai grija sa include si perioada de testare, altfel cu siguranta o sa il mai intarzie cu o saptamana… La fel ca si la pret- chiar daca te grabesti, nu alege varianta cea mai rapida. Un site professional nu se face in cateva zile. Lasa-I pe oameni sa gandeasca si sa munceasca daca vrei rezultate bune.

OK… dupa atatea detalii cred ca te-ai prins cum sa alegi o firma de web design. Sa trecem mai departe…

Pasul 3- Comunica eficient cu firma pe care ti-ai ales-o

Incearca sa iti faci timp si sa cumunici cat mai mult cu firma de web design.

Suna-I din doua in doua zile si intreaba-i ce au mai facut. Cere-le sa iti arate ce e nou.

In felul asta o sa poti sa identifici eementele care nu iti convin sis a le elimini din timp, fara alte complicatii.

Pasul 4- Testeaza cu atentie produsul pe care l-ai primit

De cele mai multe ori, o firma serioasa, nu iti face un site si ti-l pune direct online. Mai intai il testeaza ei, dupa care te roaga pe tine sa il testezi.

Daca firma pe care ai ales-o nu face lucrul asta, ai grija s ail faci tu.

Trebuie sa fi constient sa programatorii sunt si ei oameni si pot gresi, pot trece cu vederea anumite aspecte. De aceea trebuie sa iei fiecare buton in parte al site-ului si sa il testezi inainte de a declara ca proiectul a ajuns la final.

Deschide site-ul in mai multe browsere- Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera- pentru a te asigura ca functioneaza cum trebuie.

Pasul 5- Incheie un contract de servicii postvanzare

Ce mai e si ala?!

Un contract de servicii postvanzare poate fi un contract de mentenanta pentru site sau chiar un contract de hosting daca este luat de la aceasi firma care ti-a facut si site-ul.

La ce te ajuta?

Poate sa para un lucru banal, dart e ajuta sa pastrezi contactul cu furnisorul tau…

Daca vreodata o sa ai vreo problema cu site-ul, cel mai in masura om sa il repare e cel care l-a construit. Asa ca… keep in touch.

Un ultim pont- inainte de a achita si ultima factura pentru construirea site-ului, asigura-te ca ti-a fost livrat site-ul pe un CD.
Daca firma care ti-a facut site-ul dispare de pe fata planetei, nu vrei sa dispara si site-ul tau cu ei (lucru destul de probabil daca ai si hosting-ul la ei…)

2 thoughts on “Cum iti faci un site reusit in 5 pasi

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.